در طول تاریخ ایرانیان از شاد ترین مردم جهان بودند و برای هر مناسبتی جشن و سروری داشتند. از مراسمی که از دیرباز توسط ایرانیان باستان با شور و شوق فراوان در آخرین سه شنبه سال انجام می شده مراسم چهارشنبه سوری یا جشن سوری بوده است که به عنوان یک سنت دیرینه نزد ایرانیان عزیز تا کنون به یادگار مانده است.
هدف از مراسم چهارشنبه سوری
هدف اصلی از برگزاری این مراسم وداع با زمستان سخت و سوزان و آشتی با طبیعت است که ایرانیان باستان با افروختن آتش در آخرین روزهای سال با زمستان وداع می کردند و برای آمدن بهار، گرمای آتش را به طبیعت هدیه میدادند. در این روز مردم با عنصر آتش فضا را پاک سازی میکردند و رکود و سرمای زمستان را از پیرامون خود دور و برای هم آرزوی خیر و برکت میکردند.
آتش افروزی در پشت بامها
ایرانیان باستان در هفته پایانی سال به پشت بام ها می رفتند، آتش می افروختند و طلب خیر، برکت، روشنی و نور میکردند. آنها تصور میکردند که ارواح مردگانشان با این آتش افروزی بازگشته و برای شروع سال جدید و پر بار به آنها یاری خواهند کرد.
برخی هم معتقد بودند که این آتش افروزی به منظور راندن سرمای سخت زمستان و فراخواندن گرمای تابستان است.
این مراسم با جشن و پایکوبی و سرور همراه بود و در پایان شب خاکسترها را جمع میکردند و به آب روان میدادند، سلامتی، روشنایی و پاکی را برای سال نو به خانه های خود میبردند.
به این مراسم ایرانیان باستان * جشن سوری * میگفتند که سراسر عشق، شور، نور و پاکی بود. بعدها این جشن، چهارشنبه سوری نامیده شد. متاسفانه در سال های اخیر این جشن باستانی با بمب و نارنجک همراه گشته و آسیب های جبران ناپذیری را به همراه دارد.
آتش افروزان در چهارشنبه سوری در ایران باستان
آتش افروزان افراد خوش ذوق و هنرمندی بودند که در هفته آخر سال شهر به شهر و روستا به روستا میرفتند و در کوی و برزن آتش روشن می کردند و با جشن و پایکوبی و سرور آمدن بهار را به مردم خبر میدادند. وظیفه اصلی این آتش افروزان این بود که آتش را تا صبح روشن نگه داشته و به جشن و پایکوبی بپردازند تا با این کار شادی و نشاط بیشتری به مردمی که فصل سرما و یخبندان را پشت سر گذاشته بودند هدیه دهند. این هنرمندان با خواندن شعر و موسیقی و آتش بازی مردم را سرگرم میکردند.
هدف آتش افروزان
هدف آتش افروزان برگرداندن نیروی عشق و نشاط به مردم برای چیره شدن به غم و افسردگی فصل زمستان بود و می خواستند مردم انرژی، نشاط و طراوت بهاری را دریابند. این آتش نشانه نیروی مهر، نور و دوستی بود.
مراسم چهارشنبه سوری و آیین ایران باستان
از مراسم شب چهارشنبه سوری آتش افروزی، قاشق زنی، کجاوه بازی شال اندازی، فال گوش ایستادن و یا گره گشایی است. تمام این آداب و رسوم از دیر باز در میان ایرانیان به عنوان یک رسم رواج داشته و در تمام آنها هدف اصلی ایجاد شادی و سرور، کمک به نیازمندان، بر آورده شدن حاجات و خواسته ها، از حال یکدیگر خبر گرفتن، همچنین طلب نور، روشنایی، خیر و برکت برای یکدیگر کردن است.
در هیچ کدام از این آیین باستانی آسیب، صدمه و تخریب دیده نمی شود. همه بر پایه عشق و صمیمیت است. آتشی که فروخته می شود به نیت پاک سازی و پالایش و به نیت روشنایی و نور است.
کنار آن جشن و پایکوبی بوده به نیت وداع با زمستانی سرد و طلوع بهاری نو و سبز که مملو از عشق و طراوت است.
متاسفانه سال های اخیر این سنت زیبا و دیرینه با انفجارهای مهیب و آسیب های جبران ناپذیری همراه است. لطفا بکوشیم تا جشن چهارشنبه سوری بی آسیبی را در روزهای پایانی سال بر پا کنیم و خیری برسانیم به نیازمندان سرزمینمان.
ارتباط چهارشنبه سوری با فنگ شویی
اگر با دقت زیادی به آیین و سنن ایران زمین نگاه کنیم در خواهیم یافت که در تمامی آنها نشان و اثری از دانش فنگ شویی به چشم می خورد. اینکه ایرانیان در روزهای پایانی سال بیرون از خانه می رفتند و روی پشت بام ها یا جلوی خانه های خود در کوی و برزن آتش روشن می کردند به معنای از بین بردن انرژی منفی و راکدی بود که در طی روزهای سخت زمستان در پیرامونشان ایجاد شده بود.
آنها با بیرون رفتن از خانه و آتش روشن کردن در واقع به نوعی به پالایش فضا و راندن انرژی منفی با گرمای آتش و فراخواندن انرژی های مثبت با نور آتش می پرداختند که دقیقاً در راستای انرژی فنگ شویی است.
در فنگ شویی هم ما برای از بین بردن انرژی های منفی و به جریان انداختن انرژی های مثبت از نور شمع و عود استفاده میکنیم. روشن کردن آتش در روزهای پایانی زمستان نمادی از روشن کردن شمع در خانه برای پاکسازی و راندن انرژی منفی است.
زمانی که ما به پالایش مکان و پاکسازی آن از انرژی های منفی می پردازیم راه برای آمدن انرژی های مثبت باز می شود و می توانیم به آسانی به خواسته هایمان دست یابیم.
امید است آنچه را که از عشق، مهر، نور و شادی و صمیمیت و صفا می خواهید در این روزها بر شما جاری شود و بتوانید با انرژی بیشتری به استقبال بهار در نوروز باستانی بروید.
منتظر مقاله های بعدی ما در زمینه فنگ شویی، خانه تکانی، چیدمان سفره هفت سین در وبسایت فنگ شویی برتر باشید.
استاد اعظم ابراهیمی
بانوی فنگ شویی ایران